Mléko? Do kanálu...

29.10.2009 17:46

 

Odpradávna již víme, že aby fungoval nějaký mechanismus, je třeba systém. Ten je potřeba správně nastavit, aby činnost mechanismu měla kýžený efekt. Dobře si vzpomínám na svá školní léta, kdy nás ve škole hlídali, abychom dojídali svačiny, nevyhazovali nedojezené jídlo do koše, abychom všechno snědli ve školní jídelně. Často zazněla zvučným hlasem učitelky věta „Co by za to daly děti v Africe!“ Ba ne, nejsem před důchodem. Nevykládám tady o minulém režimu. I po roce 1989 existovali lidé, co umí šetřit jídlem a šli ostatním příkladem. Ale zajisté to nebyli rodiče současných zemědělců, kteří sprostě vylévají tisíce litrů mléka do polí. Moje osobní spotřeba mléka je 15 litrů měsíčně. Jen to mléko, co vylili zemědělci 29.10. ve Zlínském kraji, by mi stačilo na 230 let... Chtěl bych vyzvat příslušné zemědělské orgány, aby mi poradily – Jak mám svým žákům vysvětlit, proč potravinu, s kterou většina z nich svědomitě šetří, jiní zbůhdarma rozlévají po zemi?

 

Reakce prezidenta Agrární komory ČR:

 

30.10.2009

 

Vážený pane učiteli,

ta metoda, jak včerejší - podtrhuji - zoufalé činy farmářů pochopit a vysvětlit je velmi jednoduchá. Zajděte za nimi a poslechněte si je.

Poslechněte si, jakou almužnu platí svým pracovníkům, poslechněte si, kolik mnozí z nich stráví bezesných nocí přemýšlením kde vzít peníze na splátku bankovních úvěrů. Poslechněte si také ty, kteří své krávy, ke kterým mají pane učiteli velký citový vztah museli dát na jatky a nebo pod cenou, aby se jich zbavili, prodat například Holanďanovi.

Pak se pane učiteli pobavte s někým, kdo rozumí vztahu zemědělce a přírody. Ať Vám řekne, jaký je vztah mezi dobytkem a upravenou zelenou krajinou, mezi dobytkem a úrodností půdy apod.

Až tyto všechny informace vstřebáte, pak prosím o nich promluvte s Vašimi žáky. Tím nám pomůžete i Vy.

Pokud se týká hladovějících dětí v Africe, pak se obraťte na politiky. Velice rádi bychom tam naše mléko a mléčné výrobky vyvezli. Vyvezli bychom je rádi i do Iráku, kde jsou desetitisíce dětí bezprizorní a v nouzi. To vážený pane učiteli český farmář nevyřeší. Obávám se však, že ani politici. Těm jde o úplně něco jiného.

Svoje řádky míním vážně, neberte to jako provokaci. České zemědělství se za nezájmu politiků a části veřejnosti pomalu potápí. To není jenom mléko. V té souvislosti Vás požádám ještě o jednu věc, ke které nepotřebujete vůbec nikoho. Najděte si na servru ČSU včerejší zprávu o vývoji českého zemědělství za 3. čtvrtletí tohoto roku. Než tak učiníte, dovolte mně tři údaje z tohoto materiálu:

- dovoz hovězího masa se zvýšil meziročně o 13,4%

- dovoz vepřového masa se zvýšil meziročně o 19,3%

- dovoz drůbežího masa stoupl meziročně o 22,1%

To jsou pane učiteli smutná fakta a měl byste se o ně jako občan této země zajímat. Zvláště když vychováváte novou generaci.

S přátelským pozdravem

 

Jan Veleba

 

Má odpověď 1.11.2009:

 

Vážený pane Veleba,
 
zajeďte do Prahy, zabarikádujte ministerstvo nebo magistrálu balíky slámy, přiveďte před tyto instituce stáda oslů apod. Chápu Vaši situaci a chápal jsem ji dříve, než jste mi předestřel fakta, která veřejnost zná. V současné době si však stěžuje každý resort a ani my učitelé se nemáme lépe než Vy. Na mém názoru na vylévání mléka se nic nemění. Svými slovy jste nijak neodůvodnil plýtvání potravinami. Protestujte jiným způsobem, ne takto ignorantsky. Začínáte se tak podobat těm, proti kterým protestujete!
 
S pozdravem
 
Mgr. Petr Václav Michna

Vyhledávání

Kontakt

Mgr. Petr Václav Michna